De pH van aquariumwater is gewoon niet erg belangrijk. MYTHBUSTER:
De eenvoudige uitleg van pH
De meeste mensen maken pH erg ingewikkeld, met termen als "logaritmisch" en "waterstofion". pH is gewoon de zuurgraad van het water. Hoe lager de pH, hoe zuurder alles is. pH is gecentreerd op de 7,0. Boven 7,0 is alkalisch (er zijn meer OH⁻ ionen dan H⁺ ionen) en onder 7,0 is zuur (er zijn meer H⁺ ionen dan OH⁻ ionen).
Een illustratie van iets dat iedereen meemaakt, is nuttig.
Menselijke magen hebben normaal gesproken een pH-waarde van ongeveer 2 tot 3. Dit is matig zuur. Wanneer we voedsel eten, produceert onze maag zuur om het voedsel te helpen verteren. Als we echter het verkeerde voedsel eten, produceert onze maag te veel zuur en kan de pH-waarde dalen tot 1, wat erg zuur is. Dit is wanneer we pijn, brandend maagzuur en "zure maag" beginnen te ervaren. Dan nemen we maagzuurremmers om te helpen.
Een antacidum heeft meestal een pH van ongeveer 9. Dit wordt een alkalische substantie genoemd, het is het tegenovergestelde van een zure substantie. Dus als we de antacidum nemen, gaat de zure pH in onze maag van 1 naar ongeveer 4 tot 7 (hangt af van hoeveel antacidumtabletten we nemen) en het brandend maagzuur en de zure maag verdwijnen. Combineer een zure component met een lage pH met een alkalische component met een hoge pH en de twee “neutraliseren” elkaar.
Het onderwerp pH in meer detail:
pH is wat een "logaritmische" relatie wordt genoemd. De aard van "logaritmisch" is dat 6,0 pH slechts licht zuur is, 5,0 pH is 10 keer zuurder dan 6,0, 4,0 pH is 100 keer zuurder dan 6,0 pH en 3,0 pH is 1000 keer zuurder dan 6,0 pH.
Dus:
- 13 pH zeer alkalisch, zoals loog
- 9-12 pH alkalisch
- 8 pH zeer licht alkalisch
- 7 pH-neutraal
- 6 pH zeer licht zuur
- 2-5 pH-zuur
- 1 pH zeer zuur, zoals zoutzuur in zwembaden
pH en de vis
Zuiver water heeft een pH van 7. Vissen leven graag in water dat dicht bij deze pH ligt. Sommige vissen komen uit inheemse wateren die een beetje zuur water hebben en sommige vissen komen uit inheemse wateren die een beetje alkalisch zijn.
Hieronder staan de ranges voor tropische vissen in de kunstmatige omgeving zoals een aquarium:
Plaats | Inheemse pH | Aanvaardbare pH in aquarium | Aanvaardbare excursie |
---|---|---|---|
Afrikaanse kloof | 7.5-8.5 | 6.5-8.5 | 5-9 |
Zwart Water | 5.0-7.0 | 6.5-8.5 | 5-9 |
De meeste vissen | 6.5-8.5 | 6.5-8.5 | 5-9 |
TDS moet boven de 60 zijn KH en GH zijn niet belangrijk |
Aquarium-pH's van meer dan 8,5 worden niet aanbevolen, omdat ammoniak, een chemische stof die in het aquarium wordt aangetroffen en die door vissen wordt geproduceerd, zeer giftig wordt en omdat het ammoniakoxidatieproces (“cycling”) vertraagt. Aquaria pH's lager dan 6,0 worden niet aanbevolen omdat een chemische stof die in het aquarium wordt aangetroffen, nitriet genaamd, zeer giftig wordt en omdat het ammoniakoxidatieproces ("cycling" of de "stikstofcyclus") stopt, althans voor de korte termijn.
Merk op dat er een soort organisme is dat een "archaea" wordt genoemd, wat een soort primitieve bacterie is, die oxidatie van ammoniak kan doen bij een zeer lage pH. Maar archaea zijn extreem langzame groeiers die vier tot twaalf maanden nodig hebben om een aquarium met een zure pH in te "indraaien".
Het is gebruikelijk om vissen in aquaria te plaatsen met een pH die buiten hun oorspronkelijke bereik ligt. Dit komt omdat pH gewoon niet belangrijk is. De auteur heeft cichliden uit het Malawimeer, cichliden uit het Tanganyikameer, guppy's, mollies en platy's grootgebracht en gekweekt in het zachte, zure water van Connecticut(USA). De auteur heeft ook zwartwaterrammen grootgebracht en gefokt in de harde alkalische wateren van Florida(USA).
Oscars, een vis die oorspronkelijk voorkomt in het zeer zachte, zure water van de Rio Negro rivier (hier is enige discussie over), hebben zich aangepast aan het harde, alkalische water van Florida en zijn daar een invasieve soort.
Dat gezegd hebbende, als iemand vis kweekt, is het een goed idee om de pH te hebben die vergelijkbaar is met die van hun oorspronkelijke wateren. Er zijn vissen die zich alleen goed voortplanten in hun eigen pH-waarde van het water. Dit lijkt vooral het geval te zijn bij zwartwater vissen.
De hobbyist moet de pH niet "achtervolgen" met chemicaliën. Het is niet gevaarlijk, in tegenstelling tot de populaire mythe. Maar het najagen van pH zal de hobbyist alleen maar frustreren. De pH in een aquarium verandert de hele tijd nogal onvoorspelbaar. Een schommeling zo groot als 6,5 pH tot 8,0 pH in tien uur is vrij gebruikelijk in aquaria. Ook de testkits voor pH zijn simpelweg niet erg nauwkeurig. De elektronische meters voor het testen van de pH zijn inderdaad soms onnauwkeuriger dan de testkits, omdat ze zorgvuldig moeten worden bewaard en gekalibreerd.
Alle aquaria moeten een zak gemalen koraal of dolomiet in hun filter hebben. Dit buffert het water tot een pH van 7,6 tot 7,9. Deze pH is een geweldige pH voor alle vissen. En het neemt gewoon alle zorgen weg over een tank die "crasht" en naar een zeer lage pH gaat, waarbij de ammoniakoxidatie stopt. Maar merk op dat de "7,6 tot 7,9" een gemiddelde is. Soms kan een aquarium met gebroken koraal een pH van 6,9 hebben en soms een pH van 8,5. Dit komt door variaties in opgeloste koolstofdioxide die van nature in elk aquarium voorkomen.
pH in meer detail
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een meer diepgaande bespreking van pH, klik op de volgende links:
Een moeilijk te begrijpen onderdeel van pH is het concept van "buffering". Sommigen vinden het belangrijk om een aquarium te bufferen.
4.4.2. Het bufferen van het water
De pH gaat constant op en neer in een aquarium vanwege koolstofdioxide en hoe het in wisselwerking staat met water. Dit is een ander relatief complex onderwerp:
Er zijn situaties waarin men een pH hoger dan 8,5 heeft en men de pH moet verlagen. Deze link behandelt hoe u de pH van water veilig kunt verlagen
En soms heeft het water uit de kraan dat twee dagen heeft gestaan een pH van minder dan 6,5 of 7,0 en moet het worden verhoogd. Deze link behandelt hoe u de pH veilig kunt verhogen:
Veel mensen denken dat vissen die in een breed scala aan wateren zijn gekweekt, dus een breed scala aan wateren kunnen verdragen. Dit is gewoon een mythe.
En velen denken dat vissen in een zeer stabiele pH of temperatuur moeten worden gehouden en dat snelle veranderingen schadelijk zijn voor de vissen. Dit is weer een andere mythe.