CIH Stoters controleren

Onderzoek het loopvlak van de stoters dat met de nokkenas in contact komt. Putje en scheurtjes betekenen ernstige slijtage die vervanging noodzakelijk maken.

  1. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de zijkanten van de stoters versleten zijn, maar als zij zeer los in hun boringen zitten en gemakkelijk heen en weer kunnen worden bewogen, moeten ze worden vervangen.
  2. Als er een nieuwe nokkenas wordt gemonteerd, moeten ook de stoters worden vervangen.

Hydraulische stoters controleren

  1. Controleer de buitenkant van de stoters, zie stoters controleren.
  2. De hydraulisch stoters hoeven alleen gedemonteerd worden als de werking verdacht is of als ze erg luidruchtig geworden zijn.
  3. Elke stoter vormt met zijn zitting, huis en zuiger één geheel en deze onderdelen mogen niet worden verwisseld. Als een onderdeel niet meer bruikbaar is moet heel de stoter worden vervangen Het is ook waarschijnlijk dat als er bij één stoter inwendige slijtage of slugde vorming is dit bij de overige stoters ook zo is.
  4. Om de stoters te demonteren, druk de plunjer tegen de veerkracht in en wrik de bevestigingskap los. Trek dan de tuimelaar zitting, de plunjer en de veer uit het stoterhuis.
    cih hydraulische stoter controleren
  5. Reinig al deze onderdelen zorgvuldig met benzine of petroleum en droog ze met een niet pluizende doek.
  6. Bekijk de in- en uitwendige oppervlakken van de onderdelen zorgvuldig om te zien of er haarscheurtjes, groeven of putjes in zitten. Als er sprake is van slijtage moet de gehele stoter worden vernieuwd.
  7. Controleer ook of alle oliekanalen open zijn en of de plunjer soepel stoterhuis glijdt.
  8. Monteer de stoter in de omgekeerde volgorde van demonteren.
  9. Dompel de stoter in schone motorolie en beweeg de plunjer in het stoterhuis totdat de stoter vol met olie is.

Lees verder : CIH motor revisie

Plaats een reactie