De Nederlandse vertaling van dit artikel moet proefgelezen worden.
Vertaald in het nederlands door Joost Abrahams

4.7. Vis tolerantie van pH

Foto van auteur

Auteur : David Bogert

Gepubliceerd :

Tijd om te lezen :
2 minuten
Difficulty : Level 6

Excerpt :

One common myth of fishkeeping is that generations in captivity have created strains of fish more tolerant of temperature, pH and hardness excursions. If the temperature, pH and hardness in the breeding aquariums were pushed to the limit so that only two to four fish from each batch of fry survived and this was continued ... Lees meer
Een veel voorkomende mythe over het houden van vissen is dat generaties in gevangenschap vissoorten hebben gecreëerd die toleranter zijn voor temperatuur-, pH- en hardheidsschommelingen. Als de temperatuur, pH en hardheid in de kweekaquaria tot het uiterste werden gedreven zodat slechts twee tot vier vissen van elke partij jongen het overleefden en dit generaties lang werd voortgezet, zou dit proces goed kunnen werken. Het wordt "selectie" of "selectief fokken" genoemd. Viskwekers doen GEEN "selectief fokken" voor omstandigheden zoals pH.

Dit selectieproces is heel reëel voor planten zoals gedomesticeerde rozen die door middel van selectie resistent zijn gemaakt tegen blackspot. De zaailingrozen zijn geïnoculeerd met blackspot. Als twee op de duizend planten resistent zijn, kweken ze die planten. Dit proces wordt minstens meerdere generaties voortgezet totdat er een resistente roos is gekweekt.

Trichogaster chuna Honing Gourami
Trichogaster chuna – Honey Gourami

Hoe zou selectief kweken werken bij het houden van vissen? Stel dat een discuskweker duizend discusbaby's nam en ze in water stopte met een pH van 8,8 (zeer alkalisch) en 15 dGH (zeer hard). Twee vissen overleven en worden gekweekt. In de volgende generatie overleven zes vissen, en het proces wordt herhaald totdat 800 van de 1.000 vissen overleven. Je zou dan een discus hebben die bestand is tegen hoge pH en hardheid. Geen enkele viskweker heeft dit gedaan!

De constante opmerking is dat vissen een tolerantie ontwikkelen voor het water waarin ze zijn grootgebracht, dus je zou het water moeten nabootsen waarin ze zijn grootgebracht. De beste analogie die ik kan bedenken is stel je voor dat je een paar ijsberen in een dierentuin in Florida. Als ze welpen fokken en produceren die opgroeien en meer welpen voortbrengen, neemt men dan echt het standpunt in dat de welpen tolerant zullen worden voor de hitte van Florida?

De meeste vissen zijn gewoon veel toleranter ten opzichte van pH- en hardheidsvariaties dan hobbyisten lijken te willen erkennen. Dit is waar, of de vis nu in een aquarium wordt gekweekt of in het wild wordt gevangen. Zo leeft de mythe van "gekweekt in gevangenschap zodat het verschillende watercondities aankan" voort.