Waarschijnlijk de grootste mythe die er is, is dat tropische vissen veel aandacht nodig hebben voor temperatuur, pH, GH en KH. Vrijwel alle tropische vissen doen het erg goed tussen 70 en 90°F (21 en 32°C) en 6,5 tot 8,5 pH. De water parameters KH en GH (dwz "hardheid") zijn volkomen onbelangrijk, tenzij je zwartwater vissen kweekt of aan het fietsen bent. Het meeste kraanwater is prima voor alle vissen. Voeg conditioner toe als het water chloor bevat en je bent klaar om te gaan.
Plaats | Ideale temperatuur | Ideale temperatuur | Aanvaardbare temperatuur | Aanvaardbare temperatuur | Aanvaardbare excursie | Aanvaardbare excursie |
---|---|---|---|---|---|---|
Afrikaanse kloof | 75-80°F | 24-27°C | 70-90°F | 21-32°C | 65-95°F | 18-35°C |
Zwart Water | 80-85°F | 27-29°C | 70-90°F | 21-32°C | 65-95°F | 18-35°C |
De meeste vissen | 70-85°F | 21-29°C | 70-90°F | 21-32°C | 65-95°F | 18-35°C |
Plaats | Inheemse pH | Aanvaardbare pH in aquarium | Aanvaardbare excursie |
---|---|---|---|
Afrikaanse kloof | 7.5-8.5 | 6.5-8.5 | 5-9 |
Zwart Water | 5.0-7.0 | 6.5-8.5 | 5-9 |
De meeste vissen | 6.5-8.5 | 6.5-8.5 | 5-9 |
TDS moet boven de 60 zijn KH en GH zijn niet belangrijk |
Er zijn enkele doelen voor aquariumwater. Zij zijn:
De temperatuur moet binnen het juiste bereik liggen voor de vissoort, met dien verstande dat deze bereiken vrij breed zijn, waarbij 65 tot 95 °F (18-35 °C) typisch is. Klik op deze link om deze discussie te zien
Het water moet zo kristalhelder en bacterievrij mogelijk zijn. Deze vereiste is erg belangrijk, maar wordt zelden genoemd of besproken. Klik op deze link voor deze discussie
pH is gewoon niet zo belangrijk. Alle vissen die in de aquariumhandel worden gehouden, doen het prima bij elke pH van 6,5 tot 8,5. Idealiter zou men Amazonevissen niet boven de 8,0 pH moeten houden of Afrikaanse cichliden uit de Riftvallei niet lager dan 7,0 pH, maar dat is nauwelijks een strikte eis of regel. Mensen overtreden deze richtlijn de hele tijd en de vissen zijn in orde. Klik op deze link voor deze discussie
Hardheid is van weinig belang, behalve dat GH van enig belang is bij het kweken van sommige vissen en tijdens het indraaien. Klik op deze link voor deze discussie
4.5. De hardheid van het water
Er zijn twee soorten hardheid. "Hardheid" of "Algemene hardheid" (GH) is belangrijk voor het kweken van sommige vissen en wordt onderzocht in deze link:
"Alkaliniteit" of "Carbonaathardheid" (KH) is gewoon niet belangrijk, tenzij men aan het indraaien is. KH, pH en koolstofdioxide zijn allemaal gerelateerd via een complex evenwicht. Dit is de "Bermudadriehoek" van het houden van vissen. Ga daarheen en misschien kom je er nooit meer uit. Ik negeer KH gewoon volledig, behalve wanneer ik een aquarium aan het indraaien ben. Ga voor meer informatie over het onderwerp naar deze link:
Zouten zijn niet belangrijk zolang de meeste vissen maar een beetje hebben. Als iemand RO-water heeft, krijgen ze meer betekenis. Het totaal aan opgeloste vaste stoffen (dwz alle zouten samen) moet hoger zijn dan 60 ppm. Klik op deze link voor deze discussie
En sommige goedbedoelende maar slecht geïnformeerde individuen dringen aan op het concept dat "ORP" en "Redox" belangrijk zijn in het aquarium. Ze zijn niet belangrijk. Dit wordt onderzocht in deze link:
4.10. ORP en Redox in het aquarium
Een mythe die hier moet worden ontzenuwd, is dat vissen die in gevangenschap zijn gekweekt op de een of andere manier beter bestand zijn tegen hoge of lage pH- en hardheidsschommelingen. Klik op deze link voor deze discussie
Een andere mythe die moet worden verdreven, is het concept van "stabiliteit" in waterparameters. De mythe is dat het van vitaal belang is om te voorkomen dat een vis schommelt in pH of temperatuur. Dit is gewoon niet waar (oh, ik hoor veel hobbyisten roepen "DAT IS NIET WAAR, ZONDER STABILITEIT ZAL DE VIS STRESSEN EN STERVEN"). Deze mythe wordt elke dag herhaaldelijk herhaald op sociale media. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze mythe en veel wetenschap zegt dat het gewoon niet waar is. Klik op deze link voor deze discussie
4.8. Stabiliteit is niet belangrijk
Er zijn vier "giftige" chemicaliën om je zorgen over te maken in tropische zoetwateraquaria. Er zijn twee verschillende toxiciteiten waar je zich zorgen over moet maken: chronische toxiciteit (het "Alarm"-niveau hieronder), waarbij de dood in maanden of jaren is en acute toxiciteit (de "Toxische" niveaus hieronder) waar de dood in uren of dagen is. Voor de drie stikstofverbindingen op deze lijst zijn de toxiciteiten als volgt:
de pH van het water | API Ammoniak test in ppm | API nitriet test in ppm | |||
---|---|---|---|---|---|
pH | Alert | Alarm | Giftig | Alarm | Giftig |
6.6 | 16 | 64 | 160 | 0.5 | 2 |
6.8 | 11 | 44 | 110 | 0.5 | 2 |
7.0 | 8 | 32 | 80 | 1 | 4 |
7.2 | 5 | 20 | 50 | 1.5 | 6 |
7.4 | 3 | 12 | 30 | 2 | 8 |
7.6 | 2 | 8 | 20 | 2 | 8 |
7.8 | 1 | 4 | 10 | 2.5 | 10 |
8.0 | 0.8 | 3 | 8 | 3 | 12 |
8.2 | 0.6 | 2 | 6 | 3.5 | 14 |
8.4 | 0.4 | 2 | 4 | 3.5 | 14 |
8.6 | 0.25 | 1 | 2 | 4 | 16 |
Nitraat alarm niveau groter is dan 80 ppm. Nitraat toxische niveau groter dan 440 ppm. |
Nogmaals, vissen zullen aanzienlijk variëren in hun gevoeligheid als gevolg van hun oorsprong en hun leeftijd, terwijl jongen veel gevoeliger zijn. De bovenstaande niveaus zijn voor de meest gevoelige vissen. Sommige vissen, zoals goudvissen, zullen overleven en gedijen met niveaus die veel hoger zijn dan hierboven vermeld.
De cijfers over de toxiciteit van ammoniak, nitriet en nitraat zullen voor de meeste ervaren hobbyisten een schok zijn. Maar de cijfers worden ondersteund door veel onderzoek door universiteiten. Ze zijn solide. Ammoniak, nitriet en nitraat zijn niet zo giftig als we allemaal hebben laten geloven.
Deze vier gifstoffen worden dieper behandeld in deze links:
5. Ammoniak, nitriet, nitraat en chloor
Waterparameters en ziekte
Wanneer op sociale media een nieuwkomer opduikt met een ziekte zoals ik constant zie “Wat zijn uw waterwaarden? ammoniak? nitriet? nitraat? pH?” Deze nadruk op het feit dat waterparameters de oorzaak zijn van visziektes is goed bedoeld, maar simpelweg onjuist. Ammoniak, nitriet, nitraat, pH, KH en GH hebben niets te maken met visziekten.
Witte stip wordt niet veroorzaakt door verkeerde waterparameters! Witte stip wordt veroorzaakt door het witte stip organisme, puur en simpel. En hetzelfde geldt voor de meeste andere visziekten. Joey Mullins (de "King of DIY" op YouTube) kreeg witte stip en zijn tanks behoren absoluut tot de meest ongerepte en gezonde die je kunt vinden, met perfecte waterparameters. Ben O'Cichlid van YouTube kreeg columnaris in zijn ongerepte, ultraschone tanks met perfecte waterparameters.
De weinige visziekten die worden veroorzaakt door waterparameters zijn ziekten zoals epistylus of tetrahymena die worden veroorzaakt door bacteriën in het water. En de enige manier om erachter te komen hoeveel bacteriën er in het water zitten, is door de helderheid van het water. Ik zie niemand die ene belangrijke vraag stellen over het water: “Als je naar de lengte van je aquarium kijkt, hoe helder is het water dan? Dof? Melkachtig? Kristalhelder?"
Het enige item op de bovenstaande lijst dat bijdraagt aan ziekte is het aantal bacteriën in het water. En deze parameter is niet meetbaar, behalve kijken naar de helderheid van het water. Het aantal bacteriën kan indirect alle ziekten veroorzaken door de weerstand van de vissen tegen ziekteverwekkers te verlagen. De andere parameters veroorzaken geen ziekte en zijn van weinig nut bij het diagnosticeren van ziekten.